Wednesday, 7 December 2011

Memfitnah dan Difitnah

Hello and Assalamualaikum baldi-baldi ku :) How are you today ? good ? Okay , now nak cerita pasal memfitnah dan difitnah . Apa maksud memfitnah dan apa maksud difitnah ? Maksud memfitnah tu adalah seseorang yang berkata-kata sesuatu yang tidak benar . Alaa~ nak beritahu , aku bukannya pandai agama sangat pun . Contohnya ,

Kak Senah , kak Senah ~
Apa Kak Tipah ? 
Kak Senah kenal tak anak si Jenah tu ?
anak Jenah ? 
Alaaa ~ cucu si Sameon . 
Ohh , kenal-kenal . Awatnya ?
Malam tadi , saya nampak dia dok berdating dengan orang lelaki kat taman nun .
#RekaanSemata-mata

Ha ~ tu di panggil memfitnah lah . Kalau benda tu tak betul . Anak dia malam tuk dok layan FB , org dok memfitnah dia . Difitnah pulak , macam anak si Jenah lah , difitnah orang . Eshh , tak baik ouhh . Aku pun tak tahu lah pernah memfitnah atau tidak . Biase lah Manusia tak lari dari membuat kesilapan . Tak begitu cik Tipah oi ? 

Fitnah yang terjadi itu boleh berlaku kerana orang yangterlibat itu sama ada benar-benar tidak memahami atau memilikiilmu-ilmu fardu ain ataupun kerana berhasrat meraih kepentingan denganpenampilan agama, atau memang di kalangan orang-orang munafik.Ketiga-tiga kategori manusia itu dianggap golongan yang jahat keranamahu memburukkan Islam.
Jenis-jenis fitnah terhadap agama Islam
1. Fitnah melalui kepimpinan negara.
2. Fitnah dalam belajar kerana mahu dapat jawatan.
3. Fitnah melalui penampilan diri dan cara berpakaian.
4. Fitnah melalui ungkapan.
5. Fitnah melalui penulisan.
6. Fitnah melalui iklan produk.
7. Fitnah melalui penglibatan dalam sukan dan hiburan.
8. Fitnah berbangga kerana berjaya memperbanyakkan bilangan masjid.
9. Fitnah kerana meninggalkan kewajiban beribadat.
10. Fitnah kerana tidak menunjukkan akhlak Islam yang mulia.

Okay , bila aku pergi ke blog niy dan keblog niy . Blog walking lah tu . Ramai orang dok cerita pasal blog niy Tokann . Dia kata , dia dikhianati . Blog tu , dia kata bukan milik dia . Aku bace komen-komen kat blog tu , aku jadi kesian kat dia . Ramai yang maki-maki dia . Tapi , ada yang dah delete komen-komen yang dorang anta . Entah lah , tanak lah ambil tahu semua . Nanti orang kata aku BUSYBODY pulak kan . HAHA  
Okay lah , nak BW niy . Bye , Assalamualaikum :)

Fitnah itu lebih Dasyat daripada MEMBUNUH !

Dah baca ? Like kalau suka :)

0 comments: